• Rasmus Mühlback Hansen

1. Hvordan kommer du i gang med at investere?

Der er for de fleste et af de helt store spørgsmål. Jeg vil igennem 12 blogindlæg give mit bud på hvordan man kan komme i gang med at investere, herunder hvordan man udvælger aktier, hvilken platform man skal bruge, hvad man skal være opmærksom på og hvordan man lægger sin egen strategi.


Hvad er en aktie? En aktie er en ejerandel i en virksomhed som man kan købe og sælge til andre personer. Det at købe en aktie i et selskab betyder at man er medejer af selskabet og derfor har ret til en del af det overskud som virksomheden udbetaler til sine ejere også kaldet aktionærer. Den udbetaling som der er tale om, er hvad man kalder udbytte og bliver typiske udbetalt omkring virksomhedens årsregnskab eller generalforsamling. Nogen virksomheder betaler også udbytter hvert kvartal, men for danske virksomheder er det mest almindelige en gang om året omkring deres årsregnskab. Der er to måder at tjene penge på aktier, den ene er udbytter som vi lige har gennemgået og den anden er kursgevinster. Kursgevinster er når værdien af den aktie du ejer stiger f.eks. hvis du har købt en aktie til 100 kr. og sælger den til en som gerne vil købe den af dig til 110 kr. så har du tjent 10 kr., dette er måden man kan tjene penge på kursgevinster. Det kan selvfølgelig også gå den anden vej og man kan tabe penge på at investere i aktier. Her er et eksempel på hvordan det kan ske, hvis du køber en aktie for 100 kr. og så den falder i værdi til 90 kr. og at du af en eller årsag gerne vil eller bliver nødt til at sælge så har du tabt 10 kr. Det kan også ske at virksomheden går konkurs, hvilket vil sige at aktiekursen er 0 kr. og at du dermed har tabt hele din investering, det sker dog heldigvis kun sjældent.


Hvordan køber man så en aktie er måske et af dine mange spørgsmål. Først skal du have et aktiedepot hos din bank eller en online udbyder, som er der hvor dine aktie bliver opbevaret mens du ejer dem. Hvilken bank eller online man skal vælge og fordelene ved de forskellige, kommer jeg nærmere ind på i mit næste blogindlæg. Man køber en aktie igennem sin bank eller online udbyder, også kaldet en broker, ved at indtaste antal aktier man gerne vil købe og derefter om man vil købe den straks til markedsprisen eller til en bestemt prise som du selv indtaster og til sidst trykke på købsknappen. Helt præcist hvordan man gør og hvad de enkle knapper hedder kan variere mellem de forskellige banker og brokere. Hvis man er i tvivl, kan man ofte ringe og få hjælp til hvordan man helt præcist gør, hvilket kan være rart første gang hvis man er i tvivl idet fejl koster penge. Det er næsten samme måde man sælger på hvor forskellen bare er at man trykker på salgsknappen i stedet for købsknappen.


Når man køber en aktie, kunne man som nævnt gøre det straks eller ved selv at bestemme prisen. Hvis man gør det straks, kaldes det også en straks ordre hvorimod hvis man gerne vil købe til en lavere eller højere pris så kan man bruge en såkaldt limit ordre hvor man selv har mulighed for at bestemme prisen. Straks ordre og limit ordre kan man også bruge til at sælge og er nok de mest anvendte ordre og dem man bør kende til når man skal i gang med at investere. Man bør også efter min egen personlige mening kende til en såkaldt stop loss ordre, som egentlig er det samme som en limit ordre. Forskellen er dog at en stop loss ordre er noget man bruger som en sikkerhed imod for store tab og til at styre ens risiko. Det forklares nok bedst med et eksempel. Hvis du beslutter dig for at købe en aktie for 100 kr. men ikke har lyst til at tabe mere en 10 kr. så kan man lave en stop loss ordre i kurs 90 kr. på den måde er man sikret mod yderligere tab hvis aktien skulle falde yderligere.


Du sidder måske og undre dig over hvor stort et beløb man skal have for at kunne starte med at investere og at du måske har hørt at du skal have over 50.000 kr. før du kan investere i aktier. Faktisk kan man begynde med 100 kr. men jeg vil dog anbefale at man sparer sammen så man i hvert fald har 5.000 – 10.000 kr. og jo mere jo bedre. Men det afhænger flere ting: hvad er formålet med dine investeringer, det skal være penge som du er klar til at miste, hvilken strategi du har og til sidst omkostningerne hos din bank eller broker. Hvis formålet med dine investeringer er opsparing, bør du spare op indtil et hvis beløb som giver mening at investere dette kan man gøre så man sparer op og investere en gang i kvartalet eller en gang om året. En god grundregel er at man aldrig skal investere penge som man skal bruge i den nærmeste fremtid idet du kan tabe penge på at investere. Hvilken broker eller bank man skal vælge det kommer jeg nærmere ind på i mit næste blogindlæg.

Håber du finder ovenstående brugbart og at det giver mening. Hvis der er noget du er i tvivl om er du altid velkommen til at kontakte mig og så vil jeg prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.

Disclaimer:

Dette er ikke på nogen måde en anbefaling om hvordan man skal investere. Dette er udelukkende til inspiration og man bør altid selv undersøge investeringer og metoder selv før man investere. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måder holdes ansvarlig for finansielle tab eller andet.

139 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle