• Rasmus Mühlback Hansen

10. Tidshorisont, tidsforbrug og strategi

Når det kommer til investering, så afhænger tidsforbruget af hvilken metode du vælger at bruge og hvor meget du egentlig vil have ud af det. I starten har man naturlig et højt tidsforbrug idet alt er nyt og man skal lærer en del men med tiden er det muligt at nedbringe sit tidsforbrug men som sagt afhænger det meget af hvilken metode og tilgang man har til det. Hvis man gerne vil have at det hele kører på autopilot, så kan man vælge en månedsopsparing som automatisk investere et fast beløb hver måned. Eller man kan gøre det selv hvor man vælger nogle ETF´er som man så investere i en gang om måneden, kvartalet eller året. I den anden ende af skalaen kan man lave analyser på mange forskellige aktie og hele tiden prøve at optimere sine investeringer for at opnå det højeste afkast men det kræver enorme mængder af tid og kan være svært i en normal hverdag. De fleste vælger en blanding hvor de måske har noget på autopilot og andet som de selv kan styre når de har tid. Men som sagt afhænger det af hvad man gerne vil have ud af det og der er ikke noget rigtigt eller forkert.


En anden vigtig ting man skal have styr på inden man går i gang med at investere er hvilken tidshorisont man har med sine investeringer. Her menes det om man skal bruge pengene på et tidspunkt og hvor lang tid der er til at man skal bruge dem. En anden ting som kan påvirke tidshorisonten for ens investering, er ens metoder og strategi. For nogen metoder og strategier egner sig til en langsigtet tidshorisont og andre til en mellem eller kortsigtet tidshorisont. Men det kommer også an på ens tidsforbrug og hvad man er tryg ved. Man behøver heller ikke have fastlagt en tidshorisont på forhånd men specielt hvornår man skal bruge pengene, man investere, igen er en vigtigt ting man bør have med i sine overvejelser inden man investere.


En anden ting som kan påvirke tidshorisonten, er udviklingen på aktiemarkedet. Hvis aktiemarkedet lige har haft et krak, kan man med fordel lave en del langsigtede investeringer. Forventer man derimod at aktiemarkedet er tæt på et krak skal man nok overvej om man skal vente med langsigtet investeringer og søge efter nogle mere kortsigtet eller helt at udskyde sine investeringer.Strategi er en af de vigtigste ting man skal have styr på når man investere. Strategi er er vigtigt når du udvælger aktier men det vigtigste tidspunkt du skal bruge en strategi, er når du har udvalgt den eller de aktier du gerne vil købe. Strategi når du skal udvælge aktier omhandler mest af alt spredning og risiko. Det vil sige at du ikke skal have for mange aktier i samme sektor eller branche da det forhøjer din risiko for tab.


Strategi bliver dog som sagt først rigtig vigtigt når du har besluttet hvilken aktie eller aktier du gerne vil handle. Her er det nemlig vigtigt at lægge en plan for hvornår, hvordan og til hvilken kurs, en såkaldt handelsplan. Det er også vigtigt at planlægge hvornår du gerne vil sælge igen om det er når aktien er faldet 10% eller steget 20% det afhænger af udvælgelsesmetoden og hvilket mål du har for de(n) enkelte aktie(r). Årsagen til at dette er et vigtigt element er at man på den måde holder sine følelser udenfor når man investerer fordi følelser er kendt for at overtage rationelle beslutninger når der er store udsving på aktiemarkedet. Det er derfor vigtigt at man laver en strategi og en handelsplan for hvordan man har tænkt sig at købe og sælge en aktie. En ting som er god og overveje når man laver en strategi og handelsplan er at gennemtænke forskellige scenarier altså hvad gør man hvis aktien falder 10%, 20%, 30% eller 50% og modsat hvad gør man når aktien så stiger.


Risiko er også et punkt som ens strategi bør indeholde, herunder hvor meget man kan tåle at tabe i alt på alle sine investeringer til sammen og på hver enkelt aktie.

Mit råd er at man bør have to typer af strategier, en overordnede strategi som er lavet på baggrund af nuværende markedsforhold og hvad man tror fremtiden bringer, med fokus på alle ens aktier og investeringer. Og så bør man have en strategi/plan for hver enkelt investering man laver som minimum bør indeholde købs- og salgsstrategi, risiko og hvad man gør hvis forskellige tænkelige scenarier sker.Dette er det sidste blogindlæg i denne serie omkring ”introduktion til investering i aktier” og det og det sidste som mangler er et på gode råd:

  • Kom i gang og prøv dig frem.

  • Vælg en broker og prøv deres platform for at finde ud af om den passer til dig.

  • Find en udvælgelsesmetode som passer til dig og som du kan få til at virke.

  • Hold styr på din risiko og invester aldrig penge som du ikke kan tåle at tabe.

  • Læg en strategi som passer til den måde du er som person og den udvælgelsesmetode som du har valgt.

  • Læs en masse bøger om investering i aktier og om forskellige metoder til at udvælge og analysere aktier.

  • Markedet har altid ret men kan være ufornuftig til tider hvilket skaber muligheder

  • Man bør sætte sig ind i skatteforholdene.

  • Det er altid rart hvis man har venner eller bekendte som også investerer idet man kan diskutere markedsforhold og bevægelser med dem samt forskellige investeringer og strategier


Du er altid velkommen til at følge med her på min blog hvor jeg fremover kommer til at skrive om forskellige interessante aktier og aktiemarkedet generelt.


Håber du finder ovenstående brugbart og at det giver mening. Hvis der er noget du er i tvivl om er du altid velkommen til at kontakte mig og så vil jeg prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.


Disclaimer:

Dette er ikke på nogen måde en anbefaling om hvordan man skal investere. Dette er udelukkende til inspiration og man bør altid selv undersøge investeringer og metoder selv før man investere. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måder holdes ansvarlig for finansielle tab eller andet.

85 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle