• Rasmus Mühlback Hansen

6. Andre analysemetoder og makroøkonomisk analyse

Opdateret: 11. sep. 2021

Passiv investering med ETF´er er en af de nemmeste måder at investere og henvender sig mest til folk som gerne vil have deres opsparing vokser, men ikke gider eller har tid til at sætte sig ind i hvordan man analysere og udvælger aktier. En ETF er en fond som består af flere forskellige aktier og giver dermed mulighed for at investere i mange aktier selvom man ikke har et stort beløb at investere for. Man kan vælge mellem mange forskellige ETF´er lige fra kun at investere i banker til at investere i det generelle aktiemarked. Denne metode vil jeg ligesom alle de andre komme nærmere ind på i et af de kommende blogindlæg.


Den mest normale model til ETF´er er at man udvælger et par stykker som dækker det markeder, verdensdele eller sektorer man gerne vil være eksponeret imod. F.eks. hvis man gerne vil have aktier i Kina, USA og Europa så køber man tre ETF´er, hvor en investere i europæiske aktier, en i amerikanske aktier og en tredje i kinesiske aktier. Dette kan også gøres med sektorer såsom Teknologi, sundhed, infrastruktur og energi.


Der er mange som vælger en blanding af forskellige metoder og her er den mest kendte nok en blanding af fundamental analyse og teknisk analyse. En anden er at man har halvdelen af sin investering i ETF´er og så investere den anden halvdel i en anden metode eller kombination af metoder. Der er som sagt ikke nogen rigtig måde at investere på og man skal i de fleste tilfælde tilpasse den eller de metoder man bruger til ens eget behov. En god ide er at teste forskellige metoder og kombinationer af metoder så man får prøvet dem alle sammen og dermed kan vælge den man er mest tryg ved at bruge og som opfylder en behov i forhold til investering.


En helt anden vinkel er at man analyserer den økonomiske udvikling i et land, en verdensdel eller i hele verden. Denne metode er også kendt som en makroøkonomisk analyse. Her kigge man på om det går godt i økonomien for det vil alt andet lige påvirke virksomhederne positivt og dermed også aktiekursen. Nogle af de nøgletal man kan kigge på når man skal lave en makroøkonomisk analyse er; PMI, Forbruger tillid, Arbejdsløshed, BNP og en sidste vigtig ting er hvad centralbankerne gør. PMI er hvordan indkøbscheferne i forskellige virksomheder synes det går med økonomien. Forbruger tillid er vigtigt da forbrugerne i mange lande er med til at drive økonomien og derfor er det vigtigt at de har tillid til økonomien. Arbejdsløshed er også et vigtigt nøgletal da det fortæller lidt om hvor optimistiske virksomhederne er omkring fremtiden og hvor mange forbrugere som får et job og dermed en højere indtægt hvilket i sidste ende fører til et højere forbrug. BNP er mest til brug som en bekræftelse af de øvrige nøgletal, med andre ord hvis de andre nøgletal siger det går godt så kan man blive bekræftet i det med et positivt BNP-tal. Centralbankerne, også kendt som Nationalbanker, er meget vigtige og deres syn på økonomien og den fremtidige økonomiske udvikling kan man bruge som en guide. Det er også vigtigt at vide at aktiemarkedet bliver påvirket af centralbankernes rapporter. De Centralbanker man bør holde øje med, er den amerikanske (FED), den europæiske (ECB) og den/de gældende centralbanker i de lande man har aktier.


En makroøkonomisk analyse kan man bruge til at finde ud af i hvilket land man skal lede efter aktier i. Når man har fundet ud af hvilket land, så kan man bruge sin metode eller kombination af metoder til at finde hvilken aktie man skal købe.


Næste blogindlæg vil handle om risiko, hvad det er, hvorfor det er vigtigt og hvordan man kan kontrollere den.


Håber du finder ovenstående brugbart og at det giver mening. Hvis der er noget du er i tvivl om er du altid velkommen til at kontakte mig og så vil jeg prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.

Disclaimer:

Dette er ikke på nogen måde en anbefaling om hvordan man skal investere. Dette er udelukkende til inspiration og man bør altid selv undersøge investeringer og metoder selv før man investere. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måder holdes ansvarlig for finansielle tab eller andet.

129 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle