• Rasmus Mühlback Hansen

Godt Nytår! Hvad mon 2020 bringer?

Så kom slutningen på 2019 som af mange aktionærer vil blive husket for at være et år med fantastisk høje afkast. I første halvår af 2019 var den makroøkonomiske udsigt dyster og mange nøgletal pegede på at økonomien skulle i recession i slutningen af året eller starten af 2020. I andet halvår og hen mod slutningen af året begyndte de makroøkonomiske nøgletal dog at se bedre ud, godt hjulpet på vej af yderligere lempelser fra centralbankerne. Der kom også mere afklaring omkring Brexit efter en stor sejr til de konservative i Storbritannien og de har nu flertal til at færdiggøre Brexit. USA og Kina blev også enige om første del af en større handelsaftale mellem de to lande.


Den første del af handelsaftalen mellem Kina og USA forventes at blive underskrevet den 15. januar og Brexit skulle gerne blive gennemført i slutningen af januar. Der vil dog stadig være lang vej før Storbritannien helt er ude af EU og har forhandlet en handelsaftale færdig. Dette er bare nogen af de begivenheder man bør holde øje med i 2020. Handelskrigen mellem USA og Kine vil dog forblive et emne som vil påvirke aktiemarkedet i 2020 da forhandlingerne om resten af handelsaftalen vil begynde så snart første del er underskrevet. En anden ting man også bør holde øje med, er hvad centralbankerne siger om den økonomiske udvikling og hvordan de vil agere på det.


Hvad forventer jeg så af aktiemarkedet de kommende år?

Ja jeg forventer i modsætning til mange eksperter at det bliver et år med høje afkast for aktierne. Årsagerne til dette er lave renter, forsat støtte fra centralbankerne og afklaring omkring flere politiske begivenheder såsom Brexit og handelskrigen samt forsat bedring for verdensøkonomien. De lave renter gør at mange penge som før har været i obligationer, vil blive investeret i aktier. Også penge som står i banken, vil begynde at blive investeret i aktier ide at flere banker indfører negative renter.


Muligheden for et krak er der stadig og den er tydelig men umulig at forudsige om den kommer i år, til næste år eller om mange år. Hvis den skulle komme i år, tror jeg der er størst sandsynlighed for at det sker i 2. halvår. En ting som jeg tror kommer til at afslører hvornår krakket kommer et Inflationen, fordi når først inflationen begynder at bevæge sig op over 2% så vil centralbankerne begynde at hæve renten hvilket vil påvirke økonomien negativt.


En sektor som jeg tror kommer til at klare det godt er danske banker fordi deres indtjening nu bliver understøttet af indtægter fra negative indlånsrenter. Dette vil formentlig betyde højere aktiekurser. I tråd med at jeg forventer bedring for de danske banker vil jeg gerne gøre opmærksom på Danske Bank som jeg synes ser rigtig interessant ud. Aktien har nemlig etableret en bundformation og det kunne ligne at aktien skal opad nu. Det skal dog nævnes at retssager og erstatningskrav mod danske bank samt yderligere negativ udvikling i hvidvask skandalen kan påvirker aktiekursen negativt.


Husk at dette ikke er nogen form for anbefaling og at man altid bør undersøge tingene selv, lave sine egne analyser og danne sine egne meninger. Husk at alt det jeg skriver, kun er hvordan jeg ser tingene og at jeg kan tage fejl lige så let som alle andre.

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle