• Rasmus Mühlback Hansen

Har du også lagt mærke til at det er blevet dyrere at tanke bilen?

Det er blevet væsentlig dyrere at tanke bilen og det fortsætter højest sandsynligt med at blive dyrere. Årsagen er at olieprisen stiger og nærmer sig niveauer som ikke er set siden 2014. Høje oliepriser er dog noget som olieselskaber nyder godt af og du kan derfor med fordel investere i olieaktier nu. Nedenfor analyserer jeg olieprisens udvikling, 3 olieaktier og 2 ETF´er som følger en masse olieaktier.


Nordsøolien, også kendt som Brent crude oil, bevæger sig lige nu omkring 80 - 86 USD per tønde olie. Olieprisen har haft en større optur efter at verden har åbnet mere op efter Corona, samtidig med at produktionen har været og stadig bliver holdt nede af OPEC (OPEC står for Organization of the Petroleum Exporting Countries, og er et slags kartel af 13 olieproducerende lande som går sammen og aftaler hvor meget olie de vil producere og dermed prøver at påvirke olieprisen). Olieprisen nyder også godt af at alternative energiformer er steget i pris, såsom gasprisen og strømprisen. Der er dermed gunstige forhold for olieprisen hvor der både er begrænset udbud og stigende efterspørgsel.


Som det kan ses nedenfor, på månedsgrafen over olieprisen de sidste 20 år, så nærmer olieprisen sige et modstandsniveau omkring 86 USD. Brydes dette modstandsniveau vil olieprisen højst sandsynligt nå op i et niveau fra 100 USD til 125 USD.

* En månedsgraf betyder at hver bar, rød eller grøn er en måneds kursudvikling.


Har du ikke mulighed for at handle olieprisen direkte eller er du mere til at investere i aktier eller af en anden grund ikke vil købe olie direkte, så kan du købe aktie i selskaber som producerer olie. Disse selskaber er heller ikke afhængige af at olieprisen stiger yderligere da den allerede er på et meget gunstigt niveau og at selskaber dermed vil betale store udbytter i den kommende tid, specielt hvis olieprisen enten stiger eller forbliver på nuværende niveau.


Det første selskab er amerikanske Chevron som både producere olie og gas. Aktien har for nyligt brudt modstand omkring 110 USD og er dermed blevet købsaktuel. Den grønne pil på grafen indikerer hvor aktien skal bryde modstand og den røde viser hvor aktien har nærmeste støtteniveau. RSI (læs forklaring til sidst) er stigende og over middelværdien 50, hvilket understøtter bruddet på modstand og peger samtidig på at aktien skal stigen yderligere. MACD (læs forklaring til sidst) er vendt fra faldende til stigende, hvilket også støtter op om bruddet på modstand og yderligere kursstigninger. Volumen er både høj og positiv hvilket understøtter bruddet og yderligere stigninger. Alt i alt ser aktien spændende ud og du kan med fordel købe aktien nu.

Hvis du gerne vil handle aktien, kan du bruge følgende handelsstrategi:

Købspris: 115,00

Kursmål: 135,00

Stop-loss: 106,00

Risk/Reward: 2,22


Den næste aktie, Exxon Mobil, er også en amerikansk olie- og gasproducent, ligesom Chevron. Aktiens kursudvikling har også mange ligheder med Chevron og er dermed også et bud på at godt køb indenfor oliesektoren. Exxon Mobil er tæt på at bryde modstand omkring 65 USD og dermed er aktien tæt på at blive købsaktuel. Den røde pil på grafen indikerer hvor aktien har nærmeste støtteniveau og den grønne viser hvor aktien er tæt på at bryde modstand. RSI (læs forklaring til sidst) er stigende og over middelværdien 50, hvilket understøtter et snarligt brud på modstand og peger samtidig på at aktien skal stigen yderligere. MACD (læs forklaring til sidst) er også stigende, hvilket også støtter op om et snarligt på modstand og yderligere kursstigninger. Volumen er høj og positiv hvilket indikerer at aktien snart skal bryde modstand. Alt i alt ser det positivt ud for aktien som støttes af alle tre indikatorer, du kan derfor med fordel købe aktien nu.

Du kan bruge følgende handelsstrategi hvis du gerne vil handle aktien:

Købspris: 65,00

Kursmål: 80,00

Stop-loss: 60,00

Risk/Reward: 3,00


Den sidste olieaktie er svenske Tethys Oil som er meget aktionærvenlig med gode udbytter, god ledelse og rigtig gode og interessante forklaringer af deres operationer i deres regnskaber. Aktien mangler dog at bryde op over modstandsniveauet omkring 68 SEK før at den bliver købsaktuel. Dette er derfor en aktie du kan holde øje med og se om den ikke snart bryder op over modstandsniveauet.

Hvis aktien bryder modstand, kan du anvende følgende handelsstrategi.

Købspris: 69,00

Kursmål: 90,00

Stop-loss: 60,00

Risk/Reward: 2,33


Hvis du ikke har lyst til at spekulere i om enkelte aktie stiger, så kan du med fordel købe en ETF. Du kan læse mere om hvad en ETF er her.

Den første hedder Ishares Oil and Gas Exploration and Production UCITS (Du kan nøjes med at søge på Fondens ticker som er IS0D og den handles i Tyskland). Du skal betale et løbende gebyr på 0,55% af det investerede beløb, som dækker administration af fonden. Igennem denne fond opnår du eksponering mod en masse selskaber inden for olie- og gassektoren. Geografisk set er fonden primært fokuseret mod det nordamerikanske aktiemarked. Du kan læse mere om fonden her.


Den næste ETF hedder Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS (Du kan igen nøjes med at søge på Fondens ticker som er OIL og den handles i Frankrig). Du skal betale et løbende gebyr på 0,30% af det investerede beløb, som dækker administration af fonden. Igennem denne fond opnår du eksponering mod en masse selskaber inden for olie- og gassektoren. Geografisk set er fonden kun fokuseret mod Europæiske selskaber. Du kan læse mere om fonden her.Begreber:

RSI - Relative Strength Index - bruges til at kortlægge den aktuelle og historiske styrke eller svaghed i en aktie eller et marked baseret på slutkurserne i en nylig handelsperiode. RSI er vigtig fordi det kan fortælle lidt om fremtiden, f.eks. hvis RSI er faldende men aktiekursen er stigende så kan det betyde at aktiekursen kommer til at falde fremadrettet og omvendt. Derfor er det vigtigt at RSI stiger og gerne over 50 som er midtpunktet i intervallet, da det så ofte indikere op trend. Hvis RSI er stigende og over 50 er det et stærkt eller meget positivt signal. Hvis RSI derimod er faldende og under 50 er det et negativt eller svagt signal.MACD - Moving Average Convergence Divergence - er designet til at afsløre ændringer i styrke, retning, momentum og varighed af en trend i en aktiekurs. MACD fortæller lidt det samme som RSI og er vigtig fordi det kan fortælle lidt om fremtiden, f.eks. ligesom med RSI så hvis MACD er faldende men aktiekursen er stigende så kan det betyde at aktiekursen kommer til at falde fremadrettet og omvendt. Derfor er det vigtigt at MACD stiger og gerne over o som er midtpunktet i intervallet, da det så ofte indikere op trend. Hvis MACD er stigende og over 0 er det et stærkt eller meget positivt signal. Hvis MACD derimod er faldende og under 0 er det et negativt eller svagt signal.Volumen er antallet af aktier som bliver handlet. Volumen bruges til at se om et brud på modstand er ægte, hvilket vil sige om aktien skal videre op, eller om det er et falsk brud og at aktien måske så falder tilbage under modstand igen. Ægte brud er kendetegnet ved høj positiv volumen og falske er svag positiv volumen. Jo højere og mere positiv volumen er, jo mere understøtter det videre opgang for aktiekursen.Risk/Reward er forholdet mellem den risiko du tager og den mulige gevinst di kan opnå, sagt på en anden måde er det afstanden mellem købskurs og stop loss, og afstanden mellem købskurs og målet. Risk/Reward skal som minimum være 2,00 ellers bør man ikke købe idet risikoen er for stor i forhold til den mulige gevinst.Disclaimer:

Alt indehold på denne blog er på ingen måder en anbefaling eller rådgivning og det skal udelukkende opfattes som inspiration. Jeg opfordrer til at man selv laver sin egen analyse. Det vil tydeligt fremgå hvis Rasmus Mühlback Hansen har aktier i nogen af de nævnte selskaber eller lignende. Historisk Afkast er på ingen måde en garanti for fremtidigt afkast. Det anbefales at man investerer ansvarligt og kun med penge som man kan tåle at tabe. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måde holdes ansvarlig.


Rasmus Mühlback Hansen ejer aktier i følgende de nævnte selskaber: Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS.

85 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle