3. Hvordan vælger du den rigtige aktie?

Opdateret: 11. sep. 2021

Det er uendelig mange metoder at finde frem til hvilken aktie man gerne vil køb og sælge og der er ikke en som er mere rigtig end andre. Det afhænger meget af hvilken type person man er, hvad man føler sig mest tryk ved og hvad man tror mest på. Jeg vil komme ind på fire forskellig måde at analysere og dermed udvælge aktier at investere i. De fire metoder er følgende: Fundamental analyse, Teknisk analyse, Kast med en terning/mønt også kendt som tilfældighedsmetoden og til sidst en passiv investeringsmetode ved brug af ETF´er. Jeg vil kun kort fortælle om dem alle i dette indlæg og uddybe dem i kommende blogindlæg.


Kast med en terning/mønt er en måde at udvælge aktier på som bygger på teorien om at ingen kan vide hvilke aktier som kommer til at stige og falde så man kan lige så godt vælge aktierne helt tilfældigt. Denne metode vil jeg ikke anbefale det der er øget risiko for at man kan tabe penge og at man er afhængig af at det generelle aktiemarked stiger. Denne metode kræver også at man investerer et større beløb idet metoden udvælger et stort antal aktier og dermed kræver flere penge.


Fundamental analyse bygger på at man lærer virksomheden at kende, læser regnskabet og udregner forskellige nøgletal. Det er vigtigt at man lære virksomheden at kende så man ved hvad de laver og dermed bedre kan forstå virksomheden og dens værdi. Regnskabet er vigtigt og hvis man ikke er god til at læse og forstå regnskaber, bør man enten sætte sig ind i det eller brude en anden metode til at udvælge aktier. Der er også forskellige nøgletal som fortæller en del om virksomheden, dens drift, vækst, værdisætning osv. Det er alt dette som tilsammen hjælper en med at udvælge hvilke aktier man skal købe, men det vil jeg komme ind på i et af mine næste blogindlæg.


Teknisk analyse er en anden metode til at udvælge aktier men fokus er her på hvordan prisen, også kaldet kursen, på aktien bevæger sig. Ideen er at man kigger på hvordan den historiske udvikling af aktiekursen og dermed finder aktier som man tror vil stige i fremtiden. Metoden bygger historik, statistik, og på at historien vil gentage sig samt at aktiemarkedet er styret af menneskers psykologi. Hvordan man laver og bruger teknisk analyse, vil jeg komme ind på i et af mine næste blogindlæg.


Passiv investering med ETF´er er en af de nemmeste måder at investere og henvender sig mest til folk som gerne vil have deres opsparing vokser, men ikke gider eller har tid til at sætte sig ind i hvordan man analysere og udvælger aktier. En ETF er en fond som består af flere forskellige aktier og giver dermed mulighed for at investere i mange aktier selvom man ikke har et stort beløb at investere for. Man kan vælge mellem mange forskellige ETF´er lige fra kun at investere i banker til at investere i det generelle aktiemarked. Denne metode vil jeg ligesom alle de andre komme nærmere ind på i et af de kommende blogindlæg.


Der er også mange som vælger en blanding af forskellige metoder og her er den mest kendte nok en blanding af fundamental analyse og teknisk analyse. Der er som sagt ikke nogen rigtig måde at investere på og man skal i de fleste tilfælde tilpasse den eller de metoder man bruger til ens eget behov. En god ide er at teste forskellige metoder og kombinationer af metoder så man får prøvet dem alle sammen og dermed kan vælge den man er mest tryg ved at bruge og som opfylder en behov i forhold til investering.


Håber du finder ovenstående brugbart og at det giver mening. Hvis der er noget du er i tvivl om er du altid velkommen til at kontakte mig og så vil jeg prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.

Disclaimer:

Dette er ikke på nogen måde en anbefaling om hvordan man skal investere. Dette er udelukkende til inspiration og man bør altid selv undersøge investeringer og metoder selv før man investere. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måder holdes ansvarlig for finansielle tab eller andet.

71 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle