• Rasmus Mühlback Hansen

7. Risiko

Opdateret: 11. sep. 2021

Risiko er noget af det vigtigste når man investerer og det gælder ikke kun for aktier men alt fra obligationer og aktier til huse og alternative investeringer såsom vindmøller og solceller. Risiko kan være mange forskellige ting men en ting er sikkert, det er forbundet med tab af penge. Når man investerer i aktier og andre typer af investeringer så kan valutarisiko spille en rolle. Valutarisiko er hvis du f.eks. har købt en aktie i Norge og at den norske krone pludselig begynder at falde i værdi overfor den danske krone. Dette vil betyde at man kan tabe penge ved salg specielt hvis den norske krone falder mere end hvad man har tjent på aktiekursen. Men kan sikre sig mod denne risiko men det er både besværlig for en nybegynder og så koster det også penge hvilket i sidste ende også forringer dit afkast. Det skal dog nævnes at hvis f.eks. den norske krone stiger i værdi overfor den danske så kan man se frem til en ekstra gevinst og derfor kan man i nogle tilfælde retfærdiggøre den ekstra risiko der er ved at investere i et land med en anden valuta end ens egen.


Når det kommer til aktier, så er risiko normalt the potentielle tab man kan få ved at investere i en aktie. Dette kan maksimalt være 100% af det investeret beløb, med mindre man gearer sin investering, hvilket kun anbefales til professionelle investorer. At gearer sin investering betyder at man låner penge af sin broker så man kan investere for et større beløb end man selv har til rådighed.


Risiko er normal svært at definere 100% og der er ofte tale om hvilken sandsynlighed der er for at en aktie falder til et niveau hvor man ikke længere vil eje den eller i værste tilfælde at virksomheden simpelthen går konkurs. En nem nåde at kontrollere sin risiko på er ved at benytte sig af et stop loss, som er en ordre man placere samtidig eller bagefter købet af en aktie, som sælger din aktie igen automatisk hvis kursen falder under et hvis niveau som du selv bestemmer. Hvis man benytter et stop loss kan man meget simpelt beregne ens risiko ved at trække køb kursen fra stop loss kursen/niveauet og gange med antallet af aktier. Dermed ved man præcist hvor mange penge man risikerer.


Risiko og styring af risiko afhænger dog også meget af hvilken metode eller metoder man anvender og hvad man selv er mest tryk ved. Jeg vil i et senere blogindlæg fortælle om hvilke metoder jeg bruger og hvordan jeg styrer min risiko.


Næste blogindlæg vil handle om hvordan man finder information om et selskab eller en aktie og hvordan man holder sig opdateret.


Håber du finder ovenstående brugbart og at det giver mening. Hvis der er noget du er i tvivl om er du altid velkommen til at kontakte mig og så vil jeg prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.

Disclaimer:

Dette er ikke på nogen måde en anbefaling om hvordan man skal investere. Dette er udelukkende til inspiration og man bør altid selv undersøge investeringer og metoder selv før man investere. Rasmus Mühlback Hansen og Mühlback Invest kan på ingen måder holdes ansvarlig for finansielle tab eller andet.

36 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle